Als je gaat starten met het Ivf of Icsi traject dan is enige voorbereiding misschien toch wel zo prettig.
Het is een best pittig traject, maar laat je niet uit het veld slaan. Het niet zwanger zijn is ook pittig en wellicht vind je dat zelfs wel pittiger. Tuurlijk had je of jullie het anders gewild en gewoon op de natuurlijke manier zwanger willen worden. maarja, het is nu eenmaal zo en wat de uitvindingen betreffen mag de mens die het nodig heeft blij zijn dat deze oplossingen bestaan om toch je wens te helpen vervullen ook al moet dit op een hele vervelende manier. Maar uiteindelijk als je dan ook zwanger bent zullen jullie de liefste ouders op aarde zijn want dit doe je allemaal niet voor je plezier, wat een bofkont die baby.
Wellicht heb jij mijn andere artikel ook gelezen Als zwanger worden niet vanzelf gaat de medische molen in dit artikel schrijf ik over de verschillen van ziekenhuizen en fertiliteitsklinieken. Ook met het Ivf en Icsi traject zijn er vele verschillen waar je op zou kunnen letten voordat je een keuze maakt en het traject in gaat.
Om een voorbeeld te geven: In het VU Amsterdam voor fertiliteit ben je soms echt een nummertje, dat moet bij je passen de 1 heeft daar totaal geen moeite mee terwijl de ander het juist graag wat persoonlijker wil. Ook ben je in totaal 2 maanden bezig als je IVF of ICSI gaat doen in het VU, waarom? omdat het VU via een ander protocol werkt. Zo moet je bijvoorbeeld de eerste maand je hele hormoonhuishouding stil leggen met medicijnen o.a Decapeptyl. Geen idee waarom ze dat beter vinden want opzicht is dat helemaal niet nodig maar goed ieder heeft daar z’n manier van werken voor alleen voor de vrouw is het geen pretje al die hormonen die je toegediend krijgt, je kunt er best wel naar van worden. Dan is er ook nog een verschil wat betreft verdoving tijdens de punctie etc.. in vele klinieken geven ze geen verdoving behalve dan een pijn stiller, terwijl bij andere krijg je morfine toegediend via infuus of zelfs narcose zodat je geen pijn voelt.
Ga je bijvoorbeeld naar het Maasstad ziekenhuis in Rotterdam voor Ivf of Icsi? dat kan. Alleen bereid je wel voor op een beetje stress tijdens de punctie. Want het laboratorium waar je man zijn zaad en jouw eitjes moet in leveren zit in het Erasmus ziekenhuis en de punctie vindt plaats in het Maasstad ziekenhuis. Dus dat word heen en weer reizen voor je man binnen een aantal minuten in zo een drukke stad terwijl jij nog in het Maasstad ligt en zo zijn er ook ziekenhuizen die je niet willen helpen als je alleen staande moeder wilt worden. De klinieken werken nog via een religieuze norm en behandelen dus ook geen Homo of lesbische paren of vrouwen die via een donor zwanger willen worden. Ook kan het zijn dat je liever geen hormonen gebruikt en IVF of ICSI wilt doen zonder hormoonstimulatie dan is er in Groningen bijvoorbeeld een ziekenhuis die dat doet. Er word dan ook maar 1 eiblaasje uit je eierstok gezogen. Want er is er dan meestal maar 1 die rijpt, waarop de kans van bevruchting wel iets kleiner word maar zeker niet onmogelijk.
Ik zal even alles duidelijk opsommen.
Het verschil tussen IVF en ICSI.
In vitro fertilisatie (IVF) betekent letterlijk: ‘in glas bevruchting’ en word ook wel reageerbuisbevruchting genoemd. In het IVF-laboratorium worden eicellen en zaadcellen samengebracht om een ‘natuurlijke bevruchting’ te laten plaatsvinden.
Intracytoplasmatische sperma-injectie (ICSI) is een manier van medisch geassisteerde voortplanting waarbij één spermacel rechtstreeks wordt ingebracht in een eicel, de bevruchting gebeurt dus kunstmatig.
Ivf en Icsi verschillen qua behandeling voor de patiënten totaal niet. Het proces in het Laboratorium is wel iets anders zoals je hierboven hebt gelezen, maar zeker aan te raden omdat Ivf of Icsi vaak goede kansen biedt en het voordeel is ook dat ze de beste sperma cellen en eicellen pakken. De behandeling is alleen wel wat zwaarder voor de vrouw omdat er vaak veel meer hormonen toegediend worden en je meer moet ondergaan.
De behandelingen wat staat je te wachten:
In Nederland zijn de vruchtbaarheidsbehandelingen een beetje als een piramide opgebouwd, Eerst krijg je alle voor onderzoeken, als dat in orde is willen ze het liefst eerst proberen om met IUI of om op eigen krachten zwanger te worden. 6x IUI krijg je via de zorgverzekeraar vergoed. Als IUI niet lukt dan ga je voor IVF of voor ICSI waarvan je 3 puncties vergoed krijgt en als die niet zijn gelukt kun je nog voor Eiceldonatie, zaadceldonatie of voor adoptie gaan. Uiteraard zijn er nog veel meer mogelijkheden maar die zijn in Nederland vaak nog niet mogelijk omdat de wet die nog niet toestaat. Zoals o.a klonen zie mijn artikel Clonaid maar ook vele andere nieuwe technieken.
Wanneer word er besloten om voor IVF of ICSI te gaan.
IVF word aangeraden als bijvoorbeeld: Je partner minder zaadcellen heeft of het wil gewoon via IUI niet lukken om zwanger te worden, ook chromosoomafwijkingen kunnen een reden zijn. Ook als je zwanger wilt worden van een spermadonor en je hebt zelf als vrouw complicaties zoals endometriose of eierstok afwijkingen dan krijg je als voorkeur IVF.
ICSI word aangeraden als bijvoorbeeld: de man minder bewegelijke of afwijkende zaadcellen heeft. De beste zaadcellen (beste zwemmers) worden dan willekeurig gekozen om in de eicel te spuiten. Zowel bij IVF als bij ICSI is het na bevruchting afwachten of de eicel zich ook gaat delen. Als de eicel zich gaat delen dan kan deze bij de vrouw in de baarmoeder terug geplaatst worden binnen enkele dagen en dan duimen dat het zich gaat nestelen en je dus zwanger bent.
De behandeling IVF of ICSI werkt als volgt:
(dit is wel afhankelijk voor welke fertiliteitskliniek je kiest) Het kan nog wel eens hier en daar verschillen zoals ik al vertelde hierboven dat de ene kliniek wel wil dat je eerst al je hormonen plat legt en een andere arts in een andere kliniek vind dat dus niet nodig. Ik beschrijf even het gunstigste geval!
Bij de gynaecoloog moet de vrouw eerst weer voor een inwendige echo om te kijken hoeveel eiblaasjes je per maand aanmaakt, je eierstokken zijn namelijk als 2 struikjes 1 rechts en 1 links en aan ieder struikje groeien eiblaasjes. Aan de hand van de hoeveelheid eiblaasje geven ze je de hoeveelheid medicijnen mee om ze te laten groeien. Maak jij heel veel eiblaasjes aan ik zeg maar wat bijvoorbeeld 15 tot 20 eiblaasjes per eierstok dan zullen ze je minder medicijnen mee geven omdat ze niet willen dat je over gestimuleerd word, (kom ik later op terug). Heb je minder eiblaasjes groeien bijvoorbeeld van 0 tot en met 14 dan krijg je meer medicijnen mee om er meerdere aan te maken en te laten groeien.
Het liefst willen ze meerdere eiblaasjes ook wel genoemd (follikels/eicellen) laten groeien tussen de 15 en 25 zodat de kans op bevruchting groter word. Maar ik ben van mening en onderzoek in het buitenland heeft ook uitgewezen dat te veel eiblaasjes juist de kwaliteit doet verminderen van de eiblaasjes en juist de bevruchting en uiteindelijke innesteling in kans afneemt. Ideaal is tussen de 8 en max 15 eicellen totaal over de 2 eierstokken verdeeld. Laat je ook niet gek maken als je in een ziekenhuis te horen krijgt dat ze er minstens 20 willen want de kans op overstimulatie is dan heel groot en dat is echt geen pretje om te hebben. Ik vertel je dit omdat kennis hebben over wat er gaat gebeuren toch wel zo prettig is aangezien het om je lichaam en je gezondheid gaat.
Meestal worden je 4 medicijnen aanbevolen die je kunt ophalen bij de apotheek van het ziekenhuis. Deze medicijnen zijn meestal wel op voorraad zo niet dan duurt het een paar daagjes dat ze binnen zijn. Als jij of jullie gaan beginnen is het belangrijk dat je start met zo min mogelijk stress en emoties, want de hormonen versterken je gevoelens. Probeer rustig aan te doen tijdens het traject of zoek leuke positieve afleiding. Ook helpt het enorm, als je in een relatie zit dat jullie elkaar helpen en steunen tijdens het traject. Want dan kom je er samen makkelijker doorheen. Luister naar je lichaam en als iets echt niet goed voelt dan gewoon met jullie behandelende arts contact opnemen en vertellen wat je voelt. In sommige klinieken bieden ze maatschappelijke aan die ook ervaring hebben in vruchtbaarheid problemen als je even van je af wilt praten of wat steun nodig hebt in dit proces, de maatschappelijke hulp is dan op de kliniek locatie aanwezig waar je een afspreek mee kunt maken. Als een kliniek dat niet onder 1 dak heeft dan verwijzen ze je vaak door naar een therapeut of maatschappelijke hulp elders.
Mocht je ergens mee zitten of vragen of professionele begeleiding willen hebben met vruchtbaarheidsproblemen , dan kun je mij Dileila ook altijd bellen op 0909-0611 Box 03 ook is het mogelijk om persoonlijk met mij een afspraak te maken als je dat prettiger vind.
Het traject:
2 dagen na de laatste dag van je menstruatie begin je met follikel (eiblaasjes) stimulerende injecties te spuiten. Zet de injectie 2 vingers onder je navel in de buik. Pak met 2 vingers een stuk huid onder je navel goed beet, knijp er een beetje in want dan voel je de prik zo goed als niet. Het is maar een klein prikje en is zo gepiept het kan lichtjes branden na dat de vloeistof is gespoten, maar dit verdwijnt meestal snel. De injecties moeten iedere dag op het zelfde tijdstip +/- 10 a 14 dagen lang ingespoten worden. Als je zelf geen held bent met prikken laat dit dan aan je partner, familie lid of vriendin over. Dan heb jij daar geen stress om. Het is namelijk belangrijk dat je je gesteund en rustig voelt tijdens dit traject. Als het goed is heb je een hogere dosis gekregen als dat men tijdens IUI behandelingen krijgt. De follikel stimulerende injecties kunnen zijn: Bemfola®, Fostimon®, Gonal-f®, Puregon® of Menopur® (injecties) meestal word Gonal-F gebruikt, waarschijnlijk doordat deze goed uit de test komt. Je follikels (eiblaasjes) beginnen te groeien en krijg je met 8 dagen een inwendige echo om te kijken hoe groot en hoeveel follikels er zijn gegroeid. Als de follikels op schema groeien dan moet je na 10 dagen, dus 2 dagen later na de echo nog een injectie erbij zetten rond dezelfde tijd wanneer je de eerste injectie ook zet.
De 2e injectie is een medicijn met een remmend effect op de eisprong. Zodat je niet onverwachts een eisprong krijgt en alles voor niets is geweest.
Hieronder vallen de GnRH agonisten en antagonisten. Deze middelen worden vrijwel alleen gebruikt bij een IVF/ICSI behandeling. Ze zijn bedoeld om een vroegtijdige eisprong te onderdrukken.
Dit zijn: Decapeptyl®, Triptofem® of Cetrotide® (injecties).
Daarnaast kan het nodig zijn voorafgaand aan een behandeling dat de eierstokken niet actief mogen zijn. Bijvoorbeeld als iemand bekend is met endometriose. Hiervoor gebruiken wij Lucrin® of Zoladex® (injecties) maar kan ook Decapeptyl zijn.
Als je geen endometriose hebt krijg je meestal Cetrotide voorgeschreven als 2e injectie. Deze injectie prik je niet op dezelfde plek als de eerste maar net even wat schuiner van je navel in je buik en word zo een 4 a 6 dagen toegediend afhankelijk van hoe je eiblaasjes groeien.
De bijwerkingen van de deze hormoon injecties verschillen uiteraard per persoon. Hoe rustiger je bent hoe beter, maar het kan je aardig beïnvloeden. Je kunt wat prikkelbaarder worden, emotioneler, het kan je angstig maken en hartkloppingen veroorzaken. Meestal krijg je dit soort symptomen vanaf dat je de 2e injectie erbij moet prikken. Je lichaam wil die eisprong maken dus de hormonen gieren door je lijf waar je ook nog eens een hoge dosis van inspuit, maar aan de andere kant worden jou hormonen door de 2e injectie geremd en daar kun je, je zeker heel naar door voelen. Je buik kan ook zwaar aanvoelen omdat je meerdere eiblaasjes aan het aanmaken bent, je voelt je een soort van legbatterij of broeikip, maar goed je bent wel weer een stap dichterbij je kinderwens en dat is waar je het voor doet. Probeer yoga of iets waar je rustig van word en blijf je baby visualiseren in je hoofd want dat is je doel. Probeer positief te blijven tijdens het traject lees een goed boek, luister gezellige muziek of kijk een leuke lach film.
Let uiteraard ook goed op hoe je, je voelt en bel altijd bij twijfel of onzekerheid je behandeld arts, liever 100x bellen dan 1x te weinig, wel wil ik duidelijk maken dat het niet levensbedreigend is alleen het wel het een en ander met je lichaam kan doen en in sommige gevallen vrouwen moeten herstellen van enige complicaties, die klinieken ten alle tijden door goede zorg willen voorkomen . De meeste artsen willen voorkomen dat je overstimulatie krijgt dus ze houden je goed in de gaten, maar hou jezelf ook in de gaten, want ieder lichaam is anders en als je al gevoelig reageert op medicijnen dan kunnen die medicijnen sneller invloed op je lichaam en geest hebben. Als de follikels/eiblaasjes groot genoeg zijn dan word er een punctie datum met je afgesproken om de follikels leeg te zuigen uit je eierstokken zodat deze bevrucht kunnen worden. 1,5 a 2 dagen voor dat je de puntie krijgt spuit je een 3e injectie, Die vorige 2 injecties, bijvoorbeeld de Gonal-f en de Cetroide mag je dan ook niet meer spuiten! De 3e injectie is een medicatie die de eisprong opwekt
Dit zijn injecties met zwangerschapshormoon afkomstig van moeders voor moeders. Dit medicijn zorgt ervoor dat de eisprong wordt opgewekt op een gepland moment. Dit kan nodig zijn voor het plannen van de inseminatie of de punctie.
Daarnaast is het nodig bij een IVF of ICSI behandeling als de eisprong wordt onderdrukt door andere medicijnen. Medicatie die hiervoor word gebruikt is Pregnyl® of Ovitrelle® (injecties).
Bijwerkingen kunnen ook per vrouw verschillen: Pregnyl is meer een lichaamseigen hormoon, Ovitrelle is een gecombineerd hormoon wat een arts vaak zuiverder noemt. Maar waar ik vaak meerdere bijwerkingen van te horen krijg. Pregnyl hoor ik minder klachten over maar goed dit verschilt per persoon. Lees in mijn andere artikel alles over de mogelijke bijwerkingen en hoe daar mee om te gaan.
De 3e injectie moet op een afgesproken tijdstip die je te horen krijgt van je behandelend arts. Deze mag niet eerder of later gezet worden, doe je dit wel geef dit dan op de dezelfde dag door dat je te laat of te vroeg was met het prikken. Want het kan invloed hebben op je punctie afspraak.
Wat gebeurd er tijdens de punctie?
Afhankelijk bij welke kliniek je loopt, maar een punctie hoeft totaal geen pijn te doen. Wel als je onder behandeling bij een kliniek bent die geen verdoving wilt geven, behalve een tabletje als pijnstiller Naproxen, NSAIDS medicatie of iets dergelijks. Als je liever geen pijn wilt zorg er dan ook voor dat je goed overlegt met je arts dat je een andere pijnstiller wilt tijdens de punctie, het beste is deze keuze van te voren te maken voordat je het traject in gaat. In de goede klinieken geven ze je een avond van te voren een kalmeringsmiddel zoals Xanax, daar zul je heerlijk van gaan slapen en uitgerust op de punctie verschijnen want de punctie plannen ze meestal vroeg in de ochtend. Tijdens de punctie krijg je een infuus met Morfine en in uiterste gevallen wat ze niet in Nederland doen maar wel in het buitenland is een roesje of narcose tijdens de punctie. Maar is echt niet nodig, die morfine is echt super te doen je voelt zo goed als niks, ja beetje high maar dat kan nooit vervelend zijn, beter als pijn hebben. Je kan zelf aangeven of je meer of minder morfine wilt en de morfine is binnen 10 minuten weer uit je lichaam zodra ze er mee stoppen. Het kan ook zijn dat jij totaal geen verdoving wilt of dat ze het je gewoon niet geven dus informeer daar goed na. Want een punctie doet bij de meeste vrouwen zonder verdoving echt wel pijn ook met een pijnstiller als een Naproxen of Ibuprofen wellicht heb jij een hoge pijn grens en kun je die pijn beter uitschakelen dan een ander dan is het te doen, doe je het zonder pijnstiller dan is een mediteren ook een zeer goede optie om je pijn te verlichten zodat je het beter aankunt. Als je in de kamer van de punctie bent aangekomen dan mag je gaan liggen in de behandelende stoel. Heb je voor een infuus gekozen dan krijg je deze in je arm. De artsen zijn in de meeste klinieken heel zorgzaam en lief en stellen je zeer op je gemak. Dat geeft vertrouwen en een goed gevoel dat je in goede handen bent.
Met een lange naald en een cameraatje prikken ze net naast je baarmoedermond door je vagina wand naar de eierstokken. Eerst de ene kant dan de andere kant. Met die naald zuigen ze je follikels leeg een buisje in waar ze je eiblaasjes in bewaren. Je partner heeft dan als het goed is al zijn zaad ingeleverd die hij vers of in ieder geval binnen 30 minuten na zaadlozing moet inleveren aan het laboratorium. Ondertussen word het sperma al gefilterd en voorbereid op het bevruchten van de eicellen. De punctie duurt niet langer dan 15 minuten, het is zo gepiept. Als ze klaar zijn dan word je nog even naar de uitslaapkamer gebracht om je lichaam even te laten rusten en als je Morfine hebt gehad dat deze ook uit je lichaam kan verdwijnen. max een uurtje mag je blijven liggen en kun je naar huis. De artsen zijn direct druk bezig met het sperma om de eicellen te bevruchten. Tijdens de punctie krijg je ook te horen, hoeveel ze er gaan aan prikken en hoeveel ze uiteindelijk hebben aangeprikt, zo niet vraag er dan na.
Als je eierstokken er rustig uitzien en je geen overstimulatie hebt, krijg je na 2 dagen de terug plaatsing. Je word hierover gebeld. Tijdens het telefoongesprek vertellen ze je meestal ook hoeveel van de eicellen ze hebben kunnen bevruchten en de kwaliteit ervan, een bevruchte eicel noemen ze een cryo of embryo. In Nederland is er sinds een paar jaar een nieuwe wet dat er de eerste 2 ivf pogingen maar 1 cryo terug geplaatst mag worden. Vroeger in Nederland en in het buitenland heb je nog weleens een keuze of je 1 of 2 cryo’s terug geplaatst wilt hebben om de kans op een innesteling te vergroten en je ook meer kans op een meerling hebt. Dan waren de meeste stellen gelijk klaar. Maar dit mag niet meer omdat ze vinden dat er te veel complicaties ontstaan bij meerling zwangerschappen, maar ook kunnen beide cryo’s elkaar wellicht dan in de weg zitten tijdens het innestelen is mij verteld. In het buitenland plaatsen ze er soms wel 4 terug mocht je dat perse willen. Als je na 2 IVF pogingen nog niet zwanger bent geworden dan mogen ze bij de 3e behandeling wel 2 cryo’s terug plaatsen. Daarbij tellen de ingevroren Embryo’s niet mee, het gaat puur om de gehele behandeling die je voor de 3e keer dan weer doet.
Na 2 dagen als alles goed is krijg je dan een cryo terug plaatsing. Dit gebeurd heel gemakkelijk en snel en daar voel je helemaal niks van. Voordat je de afspraak hebt moet je in de ochtend je 4e medicijn gebruiken. Deze medicijnen zorgen voor een betere innesteling. Omdat je door de vorige medicijnen dun cervixslijm hebt gekregen willen ze dit verdikken met het 4e medicijn.
Medicatie die het baarmoederslijmvlies ondersteunen.
Dit zijn vaginale tabletten die het hormoon progesteron bevatten. Progesteron ondersteunt de opbouw van het baarmoederslijmvlies. Deze medicijnen worden gebruikt bij vrouwen bij wie dit hormoon onvoldoende aanwezig is. Bij een IVF/ICSI behandeling krijgt je dat te allen tijde, vanwege de remming die is gebruikt. Utrogestan® (vaginale tabletten). Schrik niet als je witte slijm in je onderbroek ziet dit komt door de Utrogestan. Utrogestan bootst ook de Lutealefase na. De dagen na de eisprong. Deze pillen moet je 10 dagen totdat de stripjes op zijn, 3x per dag vaginaal inbrengen. Ik heb nog vele andere tips dus lees verder..
Een goed aangeschreven kliniek, wat er ook heel prettig en huiselijk uitziet en waar je echt als een VIP word behandeld is de kliniek in Leiderdorp kinderwens.
De terugplaatsing
Je gaat als vrouw weer liggen in de behandel stoel, Ze brengen een eendenbek in net zoals bij IUI. Dan brengen ze een katheter in met daarin je toekomstige baby een cryo dus. Spuiten ze in en klaar is het.
Je mag nog even blijven liggen en dat mag je naar huis. Doe het rustig aan de dagen tot dat je mag testen en dit is meestal vanaf de 16e dag na de punctie, drink veel water want je lichaam heeft veel te verduren gehad. Laat je eierstokken goed tot rust komen die zijn namelijk nog flink opgezwollen van de punctie.
De wachtweken
De wachtweken zijn het spannendst. Wel of niet zwanger echt symptomen kun je nog niet voelen of je nu wel of niet zwanger bent dit komt doordat de medicijnen ook invloed hebben op je lichaam en je het idee kunnen geven dat je echt zwanger bent. Eigenlijk kun je alle symptomen hebben die een zwangere heeft door het medicijn gebruik.
Wat gebeurd er met de overige Cryo’s – Embryo’s
Als ze meerdere eicellen gepikt hebben tijdens de punctie dan gaan ze proberen zoveel mogelijk eicellen te bevruchten. Aangezien er 1 cryo terug geplaatst word. Worden de andere die zich voort hebben gedeeld en met succes bevrucht zijn ingevroren. Tijdens het traject krijg je een formulier waarin je aangeeft wat jij wilt dat er met de overige cryo’s gebeurd. Ook met het overige sperma bijvoorbeeld.
De meeste mensen kiezen ervoor om ze in te vriezen en ze later te ontdooien als men meerdere kinderen wilt zodat je ze opnieuw kunt gebruiken om zwanger te worden. Dan hoef je niet al die hormonen meer te gebruiken. Maar wellicht wil je niet meer zwanger worden daarna dan is het ook mogelijk om de cryo’s te doneren of dat ze er onderzoeken mee doen. Zo geld het ook voor het overige sperma. Wil je dat allemaal niet dan word het vernietigd.
Het ontdooi proces
Mocht je gebruik willen maken van je ingevroren Cryo’s dan worden ze uit de vriezer gehaald en ontdooit, na het ontdooi proces gaan ze kijken of de Cryo’s nog in takt zijn en gebruikt kunnen worden om weer terug in de baarmoeder geplaatst te kunnen worden. Het kan soms zijn dat de Cryo’s niet goed ontdooien en ze helaas niet gebruikt kunnen worden. Als dat het geval is.. dan word er met je overlegt of je nog eens IVF of ICSI poging wilt doen voor een volgende succesvolle behandeling. Mocht er een Cryo met succes ontdooien en nog intact zijn, word dit in overleg met je art in een kunstmatige cylus terug geplaatst of in een natuurlijke cyclus. Kunstmatig houdt in dat je eisprong plat gelegd word net na dat je, je menstruatie hebt gehad. Meestal met tabletten o.a Utrogestan zodat je een optimaal baarmoeder slijmvlies krijgt / cervixslijm, zodat je Embryo beter kan nestelen. In natuurlijke cyclus houdt in dat ze je eiblaasjes weer op de voet volgen zodat ze je eisprong kunnen timen. Wanneer ze vinden dat er een eiblaasje groot genoeg is moet je als enige hormoon de Ovitrelle of Pregnyl spuiten. Er word verder niets met je ovulatie gedaan het enige is dat ze dan zeker weten dat je een ovulatie hebt gehad en dat ze dan weten wanneer ze je embryo gaan terug plaatsen meestal is dit 2 a 3 dagen nadat je een ovulatie hebt gehad. Het gebruik van Utrogestan of 1 van de andere tabletten die het baarmoederslijmvlies optimaal maken word wel altijd aangeraden om het nestel proces te bevorderen.
Tips en veel gestelde vragen:
– Als je gaat starten probeer dan regelmatig te mediteren, zoek voor leuke ontspannen afleiding.
– Luister naar je lichaam.
– Tips voor de innesteling: Na dat je een terugplaatsing hebt gekregen kan accupunctuur heel goed helpen ter ondersteuning van de innesteling, ook om je juist rustig te maken. Neem ook 2x per dag een theelepeltje Tarwekiem Olie dit kun je bij de Tuinen kopen, ook granaatappelsap staat er om bekend dat het cervixslijm bevorderd en houd je buik, baarmoeder warm. Er mensen die er baat bij hebben om een warme douche ieder ochtend op de buik richten. Overdrijf niet met warmte te warm is ook niet goed. Maar onderzoek heeft uitgewezen dat vrouwen die een te koude buik hebben meer problemen hebben met de innesteling.
– Doe tijdens de wachtweken rustig aan.
– Als je niet ongesteld bent geworden dan mag je thuis een test doen. Goedkope testen kun je kopen bij de action kosten rond 1 a 2 euro en dan heb je er zelfs 2 in een pakketje, ze werken prima.
Vragen
Wat is een overstimulatie?
Elke vrouw die behandeld wordt met hormonen die bedoeld zijn om meerdere eicellen tegelijk te laten rijpen, loopt een risico op een overstimulatie. Overstimulatie is de veelgebruikte term voor Ovarieel Hyperstimulatie Syndroom (kort: OHSS).
Vooral als er veel eiblaasjes groeien en de (hCG) hormoonwaarde in het bloed erg hoog wordt, neemt het risico toe. Door de overmatige groei waardoor de eierstokken abnormaal vergroten, kan de bloedvatwand tijdelijk worden beschadigd, zodat vocht uit de bloedvaten weglekt.
Wat gebeurt er?
Er komt vocht in de buikholte
Het bloed wordt stroperig en er kunnen sneller bloedstolseltjes ontstaan. Hierdoor is er een verhoogde kans op trombose (bloedstolsel in bloedvat).
De klachten kunnen in de eerste 10 dagen na de eicelpunctie beginnen, maar ze kunnen ook later optreden (tot ongeveer 2 weken na embryotransfer).
Symptomen:
opgezette buik
buikpijn
misselijkheid of braken
niet lekker voelen
vol gevoel
dorst
minder plassen dan normaal
sterke gewichtstoename
kortademigheid/benauwdheid
snelle hartslag en lage bloeddruk
duizelingen
Als je deze symptomen waarneemt is het verstandig om contact op te nemen met de IVF-afdeling (beter niet de huisarts!). In geval van duizelingen moet dit zonder uitstel gebeuren. Twijfel gewoon niet aan jezelf als je bovenstaande symptomen ervaart. Wat nog alle beste is direct naar het ziekenhuis te gaan, eerste hulp, kan gewoon zonder verwijs brief leg je situatie uit en dat je, je echt niet ok voelt, dan maken ze direct een echo en hebben ze ook direct een beeld van hoe ernstig het is. Loop er echt niet mee door want het is geen pretje. Maar dit moet je zelf beslissen uiteraard.
Wat te doen?
Contact opnemen met de gynaecoloog/IVF-afdeling
iedere dag op dezelfde tijd het lichaamsgewicht en de buikomvang meten
véél drinken (minimaal 2 à 3 liter) Het vreemde is alleen wel dat er in België beweerd word dat je juist minder moet drinken als je weet dat je overstimulatie hebt, omdat er al zoveel vocht in de buikholte is dat deze de tijd niet krijgt om het vocht af te voeren als men zoveel door blijft drinken het herstel duurt vaak wat langer dan.
Veel eiwitten eten helpt ook zoals noten.
opletten of je voldoende plast
rust houden
In ernstige gevallen volgt opname in het ziekenhuis. Daar kun je een infuus krijgen met vocht en heparine ter voorkoming van trombose. Via echo’s wordt de ontwikkeling van de follikels in de gaten gehouden.
Als je buik gaat opzetten als een ballon, dan kan ademhalen moeilijk worden. Probeer jezelf te concentreren op je uitademing en adem helemaal uit. Je zult dan merken dat je iets meer ruimte voelt om te ademen. Bij iedere uitademing volgt er vanzelf een inademing dat is een natuurlijk instinkt van het lichaam. Houd jezelf rustig en vertrouw op je lichaam dat het zich weer snel gaat herstellen. Het is een vervelende situatie maar hij is goed te behandelen.
heb je een overstimulatie tijdens de behandeling dan kan de kans groot wezen dat je geen cryo-terug plaatsing krijgt omdat, dat niet verstandig is voor je gezondheid en dit ook de innesteling kan belemmeren. Waarschijnlijk krijg je de terug plaatsing dan de maand erop.
Als je klachten al vroeg optreden krijg je vaak na de embryotransfer Utrogestan i.p.v. Pregnyl. Als de overstimulatie laat optreedt, is er een grote kans dat je zwanger bent. Het lichaam maakt dan zelf hCG (zwangerschapshormoon) aan en veroorzaakt deze overstimulatie. De overstimulatie is dan heftiger en duurt vaak enkele weken.
Bij wie komt OHSS voor?
Het is niet te voorspellen bij wie deze klachten zullen optreden. Het risico is wel groter als:
je jong bent (jonger dan 35 jaar)
je slank bent
je PCOS (polycysteus ovarium syndroom) hebt
je al eens eerder OHSS hebt gehad
er veel rijpende eicellen zijn
Overige vragen:
Kan ik of de arts het geslacht bepalen tijdens en IVF/ICSI proces?
In Nederland is het verboden om het geslacht te bepalen, in het buitenland bijvoorbeeld in America of Turkije mag je het geslacht wel bepalen. Maar iedere goede arts die voor het bevruchting proces zorgt ziet echt wel of het een meisje of een jongetje word tijdens de bevruchting ook al mogen ze dit niet hard op zeggen. X of een Y spermacel zorgt voor het geslacht. In sommige gevallen als er bijvoorbeeld bloedafwijkingen zijn maken ze wel een gerichte keuze meestal kiezen ze dan voor een jonge om terug te plaatsen.
overige behandelingen: