Zwanger worden is voor veel mensen vanzelfsprekend en weer voor andere juist bijna onmogelijk. Als je of jullie ervoor gekozen hebben om zwanger te willen worden en het lukt maar niet dan wekt dat veel angsten en emoties op. De oorzaken kunnen enorm verschillen en soms word er helemaal geen oorzaak gevonden, alhoewel Ik daar niet in geloof!. Als het niet wil lukken is er altijd een oorzaak ook al is die wellicht onverklaarbaar zoals ze dat in Nederland graag noemen omdat de medici of andere statistieken hebben of niet de juiste apparatuur of niet de juiste uitvindingen en mogelijkheden nog hebben om verder te zoeken. In Nederland wacht de medici eerst dat de uitvinding of het medicijn wetenschappelijk bewezen word dan pas word er wat mee gedaan of verder gekeken. Daarom zijn ze in het buitenland vaak veel verder qua onderzoeken en inzichten omdat het daar niet eerst wetenschappelijk onderzocht hoeft te worden, als het werkt dan werkt het gewoon en hoeft daar niet eerst een verklaring aan voor af. In deze tegenwoordige tijd met geweldige technologische uitvindingen zijn er enorm veel mogelijkheden en ja soms kun je deze niet in eigen land vinden en zou je daarvoor naar het buitenland moeten. Als je wens groot genoeg is en dat is die meestal dan heb je dat ervoor over, en weet je dat is enorm dapper. Dus onderschat je kracht, wil en doorzettingsvermogen dan ook niet! Jullie zijn dappere mensen en ook zeker de vrouw want die moet het meeste doorstaan wat onderzoeken en behandelingen betreft die je zeker niet voor je lol doet.
Als het naar een jaar oefenen niet lukt om zwanger te worden. Dan word je aangeraden naar de huisarts te gaan om je te laten doorverwijzen naar een fertiliteitskliniek of naar een gynaecoloog in het ziekenhuis. Ieder ziekenhuis heeft zijn eigen protocol en plan van aanpak. Je denkt dan ook misschien dat het overal hetzelfde is, maar dat is absoluut niet zo. Luister ook naar je gevoel, als het niet goed voelt ga dan ook naar een ander ziekenhuis wellicht zij beter naar je luisteren en andere ideeën hebben. In Nederland is het zo dat eerst alles wetenschappelijk bewezen moet worden, (zoals ik hierboven al schreef) voordat een ziekenhuis of instelling een nieuwe uitvinding mag gebruiken, Terwijl in het buitenland er al jaren mee gewerkt word met positieve resultaten. Dus als je hier alles geprobeerd hebt laat je dan niet beperken door Nederland of door één en hetzelfde ziekenhuis, geef je droom niet op, ook al is het een zwaar proces, die medische molen. Ook word er gewerkt met licenties, het ene ziekenhuis mag wel IVF doen het andere ziekenhuis niet en mogen de ziekenhuizen zonder licentie bijvoorbeeld alleen de voor onderzoeken doen of IUI. Nederland telt 14 IVF/ ICSI klinieken.
Je lichaam:
Lichamen zijn zeer bijzonder zowel dat van de man als van de vrouw. Als je al een tijdje bezig bent begrijp je pas dat het überhaupt een wonder is als men gelijk zwanger raakt en er zoveel mensen op de planeet zijn. Het zijn de juiste puzzelstukjes, die nodig zijn om de eicel te bevruchten en zich te nestelen.
Beperk je ook niet alleen tot het Ziekenhuis, maar verdiep je ook in alternatieve geneeswijze en andere tips en trucs, ik zal er hieronder zo een aantal opsommen, want er zijn mensen die er baat bij hebben en het zou mooi zijn als jij daar ook 1 van bent en je veel onderzoeken en rompslomp kan besparen. Ik zeg altijd baat het niet schaadt het niet. Verruim je horizon, de medische wereld is niet altijd de enige oplossing!
Stappenplan:
Als je naar de huisarts stapt kan deze eigenlijk weinig doen. De Huisarts zal je cyclus en eventuele klachten bespreken en je door verwijzen naar een specialist. De meeste huisartsen hebben er ook geen kaas van gegeten van het thema zwanger worden en vruchtbaarheidsproblemen. Wat de arts met jou als vrouw gaat bespreken is in de meeste gevallen wanneer en hoe vaak je menstrueert of je ernstige klachten hebt tijdens de menstruatie, zoals abnormaal bloedverlies of hevige buikpijnen, hoe vaak of hoelang je menstrueert. Als dat allemaal besproken is dan word er de temperatuur methode aan je uitgelegd. Dan moet je iedere ochtend voor dat je het bed uitstapt 3 cyclussen lang je temperatuur rectaal meten met een thermometer, dit schrijf je dan op een briefje, “via google kun je daar mooie cycluskaarten voor vinden zie hier een voorbeeld“,printen en invullen. Bij een normale cyclus zal je de eerste 2 weken na de eerste dag van je menstruatie redelijk dezelfde lichaamstemperatuur hebben, als er daarna ineens een lichte daling is en de volgende dag schiet je temperatuur een graad omhoog dan betekent dat, dat je, je ovulatie hebt gehad in andere woorden je eisprong. Tijdens je eisprong ben je dus vruchtbaar. Vele mensen denken dat ze de hele maand vruchtbaar zijn maar dat is dus niet zo. Je hebt eigenlijk maar 12 uurtjes om zwanger te worden, je ei blijft 12 uurtjes in leven. Zaadcellen kunnen max 5 dagen overleven dus als je rond je eisprong gemeenschap hebt dan is de kans normaal gesproken groot dat je zwanger kunt worden. Als je niet bevrucht bent dan word je meestal na 14 a 16 dagen ongesteld dat heet je lutealefase de dagen na je eisprong tot aan je menstruatie. Temperaturen moet je meestal wel doen voor dat je een specialist gaat opzoeken zodat ze inzicht hebben in jou cyclus. Als je dat niet gedaan hebt voor dat je de eerste afspraak hebt staan bij een specialist dan moet je dat alsnog doen en kun je weer 3 maanden wachten voordat je verder kunt met een mogelijke volgende behandeling, want dat is Nederland wachten wachten wachten, de meeste ziekenhuizen of klinieken hebben wachttijden, let daar ook op als je research gaat doen. Dus zeker eerst de temp methode doen anders is het zonde van je tijd.
De huisarts verwijst je naar een specialist meestal bij jou/jullie in de buurt, als je voorkeur naar een specialist of kliniek uitgaat geef dit dan aan je huisarts door zodat je gelijk goed zit en je huisarts je ook naar de desbetreffende persoon verwijst.
Bij de specialist:
Tijdens de afspraak bij een specialist/gynaecoloog word er het een en ander met je besproken zoals: hoelang jullie al bezig zijn of misschien wil je wel alleenstaande moeder of vader worden mocht dit laatste zo zijn kies dan zorgvuldig je fertiliteitskliniek want niet ieder ziekenhuis wil jou behandelen om religieuze redenen of een vooroordeel. Is echt schandalig maar goed er zijn gelukkig wel klinieken die jou willen behandelen ongeacht of je partnerloos bent of een andere geaardheid hebt. zie hier mijn andere artikel. Er word ook besproken of er afwijkingen zijn in de familie, hoe je menstruatie cyclussen verlopen etc.. aan de man word ook gevraagd hoe vaak hij ejaculeert en hoe oud hij was dat hij behaard werd en of er bijzonderheden zijn zoals een liesbreuk of andere aandoeningen etc. Verder wat algemene vragen. Stel dat je eerder dan een jaar een arts wilt bezoeken omdat je er geen vertrouwen in hebt zeg dan altijd dat je minstens een jaar bezig bent anders heb je namelijk kans dat je niet geholpen word omdat het protocol van artsen nu eenmaal het boekje volgen waarin staat vanaf een jaar mag er gekeken worden naar mogelijke oorzaken. Laat je ook niet wegsturen omdat een arts vind dat jullie nog te jong zijn en maar nog even een jaar moeten door oefenen, dit moeten zij zeggen van zorgverzekeraars. Ga dan naar een andere arts want je wilt serieus genomen worden!
Tijdens de afspraak bestaat er de mogelijkheid, dat de arts een inwendige echo wilt maken bij de vrouw om te kijken naar de baarmoeder en eierstokken of deze allemaal in orde zijn of er geen verklevingen, poliepen of cysten zijn (dat gebeurd niet altijd bij de eerste afspraak, is afhankelijk welke kliniek je zit) Zo ja dan word er een afspraak gemaak om ze in overleg met jou te laten verwijderen. Als er op de echo geen bijzonderheden zijn. Dan word er stap 3 ingang gezet: 1. huisarts – 2. Gynaecoloog- 3.HSG of Fis-echo.
Bij de man word er eigenlijk weinig gekeken en gedaan behalve dan een zaadanalyse word er gevraagd, Waarbij de man minimaal 2 dagen onthouding moet hebben, alhoewel daar de meningen van artsen ook in verdeeld zijn de één zegt maakt niet uit al doe je het iedere dag en de ander zegt nee er moet tijd tussen zitten minimaal 48 tot 72 uur. Maar laten we het even bij minimaal 2 dagen en maximaal 5 dagen onthouding houden. Als de zaadcellen goed zijn. En “goed” houdt in: Volume, aantal levende zaadcellen en de beweeglijkheid. Dan word er verder niet meer naar de man gekeken behalve misschien een keer naar het scrotum (penis en de balzakken). Stel nou dat ze bij jullie beiden niets afwijkends vinden en dat jullie in Nederlandse termen onverklaarbaar onvruchtbaar zijn. Laat dan nog een aantal keren een zaadanalyse doen, want zaad is een moment opnamen en kan enorm verschillen wellicht was dat ene moment een luckyday, ook is het zo dat artsen in Nederland een bepaalde percentage aanhouden waarvan zij vinden dat het zaad goed genoeg is! Terwijl als je met dezelfde onderzoeken / dossier naar Belgie of Duitsland gaat voor een second opinion. Dan zien ze alleen al aan de gegevens van Nederland dat het zaad helemaal niet zo optimaal is als dat er in Nederland gezegd word en geven zei je als tip voor een andere behandeling te gaan, dan wat jou in Nederland werd aangeraden meestal wil Nederland dan met IUI (intra-uteriene inseminatie) beginnen en het buitenland direct voor IVF of ICSI voor het beste en snelste resultaat. Lees hier alles over IVF/ICSI traject tips. Dat is zo lastig dat de één zo zegt en de ander weer dat, zo kun je nog 5 jaar door oefenen zonder zwanger te worden. Dus ik geef alleen maar een tip om je een hoop frustraties te besparen. Luister naar je gevoel en laat je niet gek maken. Na de eerste afspraak moeten jullie beiden ook bloed laten prikken of je ziektes of hormoonafwijkingen hebt. Mochten er afwijkingen gevonden worden dan krijg je sowieso medicijnen of een behandeling passend bij het probleem.
Stap 3 HSG – Fis-echo.
Ook wel het doorspoelen van je eileiders genoemd. Je hebt er een duurder woord voor maar de afkorting is HSG die in de medici gebruikt word. Een tip: als je dit gaat doen.. wat eigenlijk altijd moet als je verder wilt gaan in de onderzoeken naar onvruchtbaarheid. Kies dan voor een Fis-echo ook wel schuimecho genoemd. Deze doet nauwelijks tot geen pijn. De Fis-echo is door Dr Emanuel uitgevonden en is werkzaam in Hoofddorp, maar als het goed is, is deze methode nu in meerdere ziekenhuizen beschikbaar. Er zijn dus nog 2 andere mogelijkheden dat is de HSG op olie basis of op waterbasis. Beide zijn voor de meeste vrouwen pijnlijk, Vooral als de eileiders of 1 van de eileiders verstopt is. Dus een aanrader is de schuimecho.
De behandeling is nodig omdat ze met een contrastvloeistof willen kijken of je eileiders toegankelijk zijn, want doormiddel van een eenvoudige inwendige echo kunnen ze dat niet altijd constanteren, Doormiddel van een HSG kunnen ze zien of daar een mogelijke oorzaak is. Tijdens de afspraak ga je op de behandel stoel liggen. Dan word er eerst een eendenbek vaginaal ingebracht en dan een katheter ingebracht die ze door de baarmoeder mond duwen en word er de contrastvloeistof ingespoten, op een monitor kun je meekijken hoe jou eileiders er uit zien. Als alles in orde is dan zie je ook op de monitor links en rechts 2 half ronde lijnen het lijkt op een meisje met paardenstaartjes. Als je dit ziet dan word er stap 4. Besproken. Zo niet en zijn er verklevingen dan word het probleem eerst weer opgelost en kan dat je kansen vergroten om sneller zwanger te worden. Wellicht dat er verklevingen zijn dan krijg je een kijk operatie via de buik en kunnen ze met een laser de verklevingen weghalen. Vele vrouwen ervaren het als positief erna omdat ze dan meestal ook van hun menstruatiepijnen af zijn en de kans om zwanger te worden ook weer groter is. Verklevingen worden ook weleens endometriose genoemd daar heb ik ook nog wel tips voor dus blijf lezen. Als alles in orde is dan ga je over naar stap 4. Als er complicaties gevonden zijn kijk dan even naar mijn artikel mogelijke oorzaken uitblijven zwangerschap.
Bijwerkingen van de HSG zijn er weinig tot geen tenzij je gevoelig bent voor een van de bestanddelen maar dat word uiteraard eerst gecheckt voordat je het krijgt. Het enige wat wel kan is dat je cyclus korten of juiste langer is als normaal 1 a 2 maanden nadat je de HSG hebt gehad. Dus ja het doet wel effies wat met je lichaam je cyclus kan er tijdelijk van in de war zijn, maar niets raars of zo.
Stap 4 IUI.
Als er geen complicaties gevonden zijn, dan ga je door voor IUI. IUI is voor de meeste vrouwen wel te doen. Soms kan dit in eigencyclus dan hoef je geen hormonen te gebruiken, dit is prettig voor vrouwen die gewoon een normale of iets kortere cyclus hebben, maar ben je onregelmatig ongesteld dan zou ik wel aanraden om bijvoorbeeld een lichte dosis aan hormoon stimulatie te gebruiken, waarom omdat je niet 2 maanden of langer wilt wachten tot je eindelijk geïnsemineerd mag worden omdat je menstruatie of ovulatie niet op gang komt. Maar goed dat is maar een tip, die je zelf kunt beslissen probeer eerst een maand zonder als dit mag en kijk hoe dat gaat. Krijg je sowiezo hormonen voorgeschreven, dan zijn er verschillende hormonen die er gebruikt worden om jou cyclus te bevorderen en te stimuleren.
De meest gebruikte zijn: Clomid, Menopur, Puregon en Gonal-F minder bekende zijn Bemfola of Festimon en voor het timen van de ovulatie zijn er Ovitrelle en Pregnyl.
Zorgverzekering
Ben je woonachtig in Nederland en betaal je hier ook je zorgverzekering wat (verplicht is in Nederland) tenzij je een bepaalde geloofsovertuiging hebt. We gaan er even van uit dat je bent verzekerd, dan worden alle vruchtbaarheidsonderzoekingen en behandelingen vergoed vanuit de basis verzekering, bel ze voor de zekerheid wel even van te voren dat je er echt zeker van bent. Vanuit de basis verzekering word er 6x iui vergoed en 3x IVF of ICSI. IVF en ICSI tellen als 3x als je het hele proces/traject per x weer opnieuw moet doen. Lees mijn andere artikelen zorgverzekeringen rond om zwangerschap
Hoe werkt IUI?
Als je voor IUI gaat, dan krijg je een recept mee om bij de Apotheek de medicijnen op te halen. Je kunt ze alleen ophalen bij de ziekenhuis apotheek of in iedergeval bij een apotheek die aangesloten staat bij het ziekenhuis of kliniek waar je behandeld word. Meestal hebben ze de medicijnen op voorraad zo niet dan kun je ze met een paar dagen ophalen. Eenmaal de medicijnen in huis dan moet je wachten op je eerst volgende menstruatie. Doe je IUI in eigen cyclus dan hoef je alleen de Pregnyl of Ovitrelle te spuiten 2 dagen voor je eisprongen. Vanaf de eerste dag van je menstruatie moet je meestal 10 dagen wachten tot je eerste echo. Ze gaan dan kijken of je follikels groeien en hoe groot ze zijn. In een eigen cyclus groeit er meestal 1 eicel het snelst en het grootst en die word dan gemeten. Mochten de follikels nog zeer klein zijn dan word er +/- 6 a 7 dagen gewacht met een volgende echo om te kijken of er al 1 goed gegroeid is. Heb je al snel 1 hardnekkige eicel die al vrij groot is dan word er 2 a 3 dagen weer echo gepland na de eerste echo. De eicel moet 18 a 20mm groot zijn. Als dat zo is dan wordt er een bel afspraak met je gepland Hoe laat je de injectie mag gaan plaatsen, het is een vaste tijdstip doe het ook precies op die tijdstip. Mocht je hem toch later of eerder hebben gezet geef dit dan wel spoedig door aan je specialist want het kan je behandeling beïnvloeden. Meestal zet je de injectie in de avond 2 dagen voor je ovulatie. Iedere injectie voor vruchtbaarheid behandelingen plaats je 2 vingers onder je navel. Pak een stukje huid onder je navel met je linker of rechter hand met 2 vingers goed beet en prik de injectie er in, Meestal doet het nauwelijks pijn. Het kan een beetje branderig voelen de Ovitrelle of de Pregnyl en natuurlijk voel je een klein steekje maar als je goed in dat stukje huid knijpt tijdens het prikken dan hoor je het nauwelijks te voelen, maarja ieder lichaam is anders. Mocht je het zelf niet prettig vinden dat prikken, vraag dan je partner of een vriend/vriendin dit bij je te doen, meestal hebben zei er minder moeite mee.
1,5 a 2 dagen na de Ovitrelle of Pregnyl moeten jullie naar de kliniek op een vaste tijdstip. De man moet meestal vroeg in de ochtend zijn sperma leveren. Dit kun je bij de kliniek zelf doen of thuis als je vlak in de buurt woont. Voel je als man niet ongemakkelijk in zo een sperma kamertje, het is wel het minste wat je kunt doen voor je vrouw. De meeste kamertjes zien er allemaal netjes uit, en is er genoeg om je fantasieën de vrije loop te laten, ook mag je partner mee mocht zij dat willen.
Mocht je het toch liever thuis gaan doen? zorg er dan wel voor dat je binnen 30 min je sperma geleverd hebt, Je hebt daarvoor een steriel potje gekregen, hou het sperma daarin warm b.v onder je oksel of onder je kleding tegen je lichaam.
Tip: 3 maanden voor dat jullie aan het traject beginnen is het voor de man heel belangrijk dat je geen alcohol, drugs, rookt of ander verdovende middelen gebruikt. Pas na 3 maanden heb je namelijk weer nieuw sperma en het zal je toch maar gebeuren dat je tijdens je prestatie dag weinig of slecht zaad leverd omdat je zo graag een borreltje wilde drinken afgelopen weekend. Dan is namelijk de kans een heel stuk kleiner dat je vrouw bevrucht raakt en dat is heel frustrerend.
De dag van de inseminatie is dus 1,5 a 2 dagen later nadat je als vrouw de injectie hebt geplaatst.
Je partner heeft z’n sperma geleverd aan het laboratorium in de kliniek of vruchtbaarheidsafdeling. Een aantal druppels nemen ze onder een vergrootglas, ze tellen de hoeveelheid, de beweeglijkheid en of er afwijkingen zijn. Aan die paar druppeltjes kunnen ze ongeveer schatten wat de waarde is van het sperma. Dan doen ze de rest van het sperma in een glazen buisje met speciaal vloeistof. Dat buisje doen ze in een soort van centervue, waardoor de sterkste sperma cellen om hoog zwemmen en alle dode spermacellen of overige vocht achter blijven. De beste zuigen ze op in een ander buisje waarna de katheter word aangesloten op het buisje. Dan is het tijd voor de vrouw om geïnsemineerd te worden. Aanbeland in het kamertje van de Gynaecoloog, moet de vrouw zoals bij alle bovenstaande behandelingen in een behandel stoel gaan liggen, met haar benen gespreid, dan word de eenden bek ingebracht, dat sommige vrouwen als vervelend ervaren, maar is niet pijnlijk, het kan wat koud aanvoelen. dan wordt de katheter ingebracht door de baarmoeder mond, de meeste vrouwen voelen daar heel weinig van, het kan een hele lichte kramp veroorzaken, maar voor dat je het weet heeft ze het sperma al ingespoten, de behandeling duurt maar enkele minuten, waarschijnlijk ben je in totaal niet langer dan 15 minuten in het kamertje aanwezig. De meeste ziekenhuizen zijn van mening dat je nog even 10 a 15 minuten moet blijven liggen na dat je geïnsemineerd bent, dat eigenlijk ook wel een goed gevoel geeft om nog even na te rusten. Sommige andere ziekenhuizen zoals universitaire ziekenhuizen zijn van mening dat je direct moet opstaan en moet gaan lopen na de inseminatie. Dat is een beetje dubbel allemaal. Meestal ga je ook niet direct opspringen, rennen of lopen als je net 1 sec geleden gevreeën hebt, maar goed dat zijn allemaal onderzoeken die universitaire ziekenhuizen doen.. vraag dat soort dingen wel van te voren ook na, want het kan je irriteren als jou gevoel er anders in staat, en irritatie is nu niet zoiets wat je tijdens behandelingen nodig hebt.
De wachtweken: Dan ga je naar huis en zit je 2 weken op het wachtbankje zo noemen ze dat de wachtweken of wachtbankje. Wachten wachten wachten of je menstruatie doorbreekt of dat je eindelijk zwanger bent en een positieve test in handen hebt. Vanaf 16 a 18 dagen mag je van je Gynaecoloog een thuis test of een bloedtest doen als je overtijd bent.
test niet eerder want testen kunnen beïnvloed worden door de Pregnyl of Ovitrelle Injectie waar het zwangerschapshormoon in zit en dat min 10 dagen in je lichaam aanwezig is. Meestal is het na 12 dagen uit je bloed. Het is moeilijk om je te bedwingen maar teleurstelling is veel minder leuk.
Als je mag testen en je hebt positief getest en je bent zwanger! Gefeliciteerd ! lees dan mijn andere artikel Spiritueel zwanger zijn
Ben je niet zwanger of ga je voor voor andere behandelingen:
Lees hier alles over IVF en ICSI TIPS
Of KID, Eiceldonatie, Mesa, Pesa, Tese
One thought on “De medische molen, als zwanger worden niet vanzelf gaat”